Charolais er en meget gammel kulturrace, som stammer fra det midtfranske højland. En fransk munk har skrevet om “det hvide kvæg” i 800-tallet, og allerede en af Cæsars skrivere nævner hvidt kvæg fra området ca. 50 år før Kristi fødsel.
Charolais er en muskuløs race med forholdsvis kraftige lemmer. Farveskalaen går fra hvidt til cremefarvet – enkelte dyr er lidt mørkere. Oprindelig anvedtes Charolais som både træk-, malke- og kødrace. I dag er racen gennem et systematisk avlsarbejde udviklet til en højt specialiseret kødrace med høj tilvækst, slagteprocent og slagteklassificering.
Den første import til Danmark skete i 1959, siden da er der importeret meget avlsmateriale fra Frankrig og en del fra Sverige. Frem til omkring 1975 blev Charolais i vid udstrækning brugt til krydsning på jerseykøer. Krydsningskalvene var et godt slagteprodukt.
Nu om dage findes Charolais i en hornløs udgave, som især er udbredt i Canada og Sverige, hvorfra vi har importeret anlægget for hornløshed.
I Danmark findes ca. 6.500 renracede, registrerede dyr, heraf knap 3.000 køer. Udvoksede tyre vejer ca. 1200 – 1400 kg, køer 700 – 900 kg. Kvierne kælver i gennemsnit 2½ år gamle og den produktive levealder er høj. Avlsmålet er høj tilvækst og god slagteklassificering. Desuden lægges der vægt på mælkeydelse, temperament og konstitution.
Charolaiskød er velmarmoreret, saftigt, mørt og velsmagende. I Frankrig findes specialiserede Charolaisrestauranter – der skal man som regel bestille bord i god tid.